ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Είναι καλύτερο το φίλτρο νερού κάτω πάγκου ή το φίλτρο με βρυσάκι;

Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ένα βρυσάκι πάνω στον πάγκο μας το οποίο θα μας πιάνει χώρο και θα μας μειώσει τη ροή του νερού, τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα με φίλτρα νερού κάτω πάγκου να έχουμε καθαρό νερό για όλες τις χρήσεις (ξεχνώντας στην ουσία ότι έχουμε φίλτρο, αφού δεν φαίνεται κάτι εξωτερικά). Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου δεν πιάνουν χώρο, δε μειώνουν τη ροή του νερού και μας προσφέρουν καθαρό νερό για όλες τις λειτουργίες της κουζίνας.

2. Πόσο καιρό διατηρούνται οι μεμβράνες αντίστροφης ώσμωσης;

Η μακροβιότητα μιας μεμβράνης αντίστροφης ώσμωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του νερού της κεντρικής παροχής, από το πόσο καλά συντηρείται το σύστημα και από το αν το νερό προέρχεται από δημοτική παροχή ή από γεώτρηση. Στις περισσότερες δημοτικές παροχές νερού, η μέση διάρκεια ζωής μιας μεμβράνης αντίστροφης ώσμωσης είναι 1 έως 2 χρόνια. Σε περιπτώσεις γεώτρησης, η ζωή της μεμβράνης αντίστροφης ώσμωσης μπορεί να είναι πιο βραχύβια εξαιτίας των ποικίλων ποιοτήτων του νερού.

3. Τι είδους συντήρηση είναι απαραίτητη;

Το προ φίλτρα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 12 μήνες. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Aqua Life για τη σωστή συντήρηση του συστήματός σας.

4. Τι είναι η αντίστροφη ώσμωση (RO);

Η αντίστροφη ώσμωση, RO δίκην συντομίας, είναι η αναστροφή της φυσικής διαδικασίας με την οποία η φυσική υγρασία λαμβάνεται από τα ζωντανά κύτταρα. Τα κύτταρα των ριζών των φυτών παραδείγματος χάριν, διαθέτουν ειδικώς διαμορφωμένα κυτταρικά τοιχώματα που επιτρέπουν στο νερό να διέλθει μέσω αυτών. Στην αντίστροφη ώσμωση, το νερό με κανονική πίεση αστικού δικτύου διυλίζεται μέσω συνθετικής μεμβράνης. Μόνο τα μόρια του ύδατος διαπερνούν το ειδικό υλικό αυτής της μεμβράνης, και συλλέγονται ως απολύτως καθαρό, φιλτραρισμένο, νερό από την άλλη πλευρά. Οι ακαθαρσίες και τα λοιπά επιβλαβή στοιχεία παραμένουν στην αντίθετη πλευρά και απορρίπτονται.

5. Τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης κατακρατούν τα μέταλλα, και αν ναι, δεν είναι απαραίτητα για την υγεία;

Πολλές οικιακές συσκευές φιλτραρίσματος νερού προωθούνται ως έχουσες τη δυνατότητα να διατηρούν τα λεγόμενα «ευεργετικά» μέταλλα στο νερό, γεγονός που ενίοτε παρουσιάζεται ως το βασικότερο πλεονέκτημά τους. Αντιθέτως, άλλα προϊόντα διαφημίζονται ως απολύτως ικανά να κατακρατούν επιτυχώς το σύνολο των μετάλλων, αντίφαση η οποία συχνά φέρνει σε σύγχυση το καταναλωτικό κοινό. Το θέμα των ορυκτών μετάλλων στο νερό έχει εγείρει ποικίλες διαμάχες, αφού ακόμα και μεταξύ των υγειονομικών αρχών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε τι είναι καλό για εσάς, σας παραθέτουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Τα Μέταλλα στο νερό υφίστανται είτε με τη μορφή των μεταλλικών αλάτων ή με τη μορφή των αποκαλούμενων ανόργανων ορυκτών. Τα Ορυκτά σε αυτή τη μορφή δεν είναι εφικτό να γίνουν αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως συμβαίνει με τις οργανικές μορφές των ορυκτών που βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής.
 • Κάποια ανόργανα ορυκτά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και χωρίς τη διαδικασία επεξεργασίας του νερού δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν και να διαχωριστούν από ανόργανα μεταλλικά άλατα που δεν είναι επιβλαβή. Παραδείγματα ανόργανων αλάτων που είναι βλαβερά είναι τα νιτρικά και τα τοξικά μέταλλα (μόλυβδος, υδράργυρος και αρσενικό).
 • Τα περίσσεια ανόργανα μέταλλα στο νερό μπορεί να είναι ευθύνονται για την κακή γεύση του νερού.
 • Τα περίσσεια ανόργανα άλατα αλληλεπιδρούν με όλα σχεδόν τα τρόφιμα και ποτά, μειώνοντας τη γεύση τους. Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα συσκευασμένα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και της μπύρας, δημιουργούνται με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων μετάλλων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή γεύση.
 • Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στο νερό είναι πολύ μικρότερη από την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο από 5 λίτρα νερού.

6. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση ενός συστήματος RO;

Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού που παράγεται από ένα σύστημα αντίστροφης ώσμωσης επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του νερού του δικτύου, την πίεση του νερού και των συνολικών διαλυτών στερεών. Η θερμοκρασία επηρεάζει την απόδοση ενός συστήματος RO λόγω του περίπλοκου σχεδιασμού της μεμβράνης αντίστροφης ώσμωσης. Η παραγωγή βελτιώνεται όταν η θερμοκρασία του νερού πλησιάζει τους 32 βαθμούς Κελσίου (32 º C). (σημείωση: ένα σύστημα RO πρέπει να εγκατασταθεί μόνο σε γραμμή κρύου νερού). Τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης επηρεάζονται επίσης από την πίεση του νερού τροφοδοσίας. Όσο αυξάνεται η πίεση, τόσο αυξάνεται και η παραγόμενη ποσότητα του νερού. Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης θα πρέπει να λειτουργούν σε πιέσεις τροφοδοσίας άνω των 40 psi για να εξασφαλίζεται αποδεκτή και επαρκής απόδοση. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των συνολικών διαλυτών στερεών (κακής ποιότητας) του νερού τροφοδοσίας μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της μεμβράνης ή να απαιτήσουν πρόσθετη συντήρηση.

7. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το νερό που παράγεται από την αντίστροφη ώσμωση;

 • Ως Πόσιμο
 • Στο Πότισμα Φυτών
 • Στη Μαγειρική
 • Στη Διατροφή μωρών
 • Στη δημιουργία χυμών
 • Σε ενυδρεία
 • Στον καφέ και το τσάι
 • Στις μπαταρίες
 • Στα παγάκια
 • Στη φροντίδα επιδερμίδας
 • Σε δίαιτες χαμηλές σε νάτριο
 • Σε δίαιτες απώλειας βάρους
 • Στα σίδερα ατμού
 • Σε υγραντήρες

8. Γιατί πρέπει να αλλάζω το φίλτρο νερού κάθε 12 μήνες;

Τα φίλτρα έχουν συγκεκριμένη ποσότητα άνθρακα. Ο άνθρακας, από κατασκευής, ενεργοποιείται με την πρώτη σταγόνα νερού που περνά από το εσωτερικό του φίλτρου, και με τη πάροδο του 6μηνου φθίνει η δυνατότητα φιλτραρίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του φίλτρου νερού απαιτείται να γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα (<12 μήνες) στην περίπτωση που το δίκτυο νερού της περιοχής έχει επιβαρυμένη ποιότητα.

9. Γιατί το φίλτρο δεν έχει ακτινοβολία UV;

Όταν το νερό κρίνεται κατάλληλο – πόσιμο από τη Δημοτική Επιχείρηση, είναι χλωριωμένο και μικροβιολογικώς ασφαλές. Τότε είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει μικρόβια άρα η ακτινοβολία είναι περιττή.

10. Γιατί να τοποθετήσω φίλτρο & ποιο φίλτρο είναι για μένα η σωστή επιλογή;

Το νερό ύδρευσης των πόλεων έχει δύο σημαντικά προβλήματα. Το χλώριο & τα ιζήματα που αιωρούνται μέσα στις σωληνώσεις και έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας. Καθοδηγούμενοι από έναν αξιόπιστο προμηθευτή που να αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που αφορούν το νερό μας, μπορούμε να οδηγηθούμε στη σωστή επιλογή φίλτρου ή συστήματος επεξεργασίας νερού.

11. Ποιο φίλτρο είναι καλύτερο το πλαστικό ή το ανοξείδωτο ;

Γενικότερα σε όλα τα υλικά κατασκευής, σημαντικότερος παράγοντας είναι πρώτα η ποιότητα του υλικού και δεύτερος παράγοντας το είδος του υλικού, αυτό ισχύει και για τα υλικά κατασκευής που είναι κατασκευασμένα από γυαλί, χάλυβα και πλαστικό. Στα φίλτρα νερού τόσο ο ανοξείδωτος χάλυβας όσο και το πλαστικό είναι η ιδανικότερη επιλογή. Ωστόσο αν και τα 2 είναι κορυφαία σε ποιότητα υλικά, το πλαστικό είναι ιδανικότερη επιλογή, ωστόσο θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας με BPA Free , δηλαδή να μην εκκρίνει χημικές ουσίες σε επαφή με το νερό. Όλα τα φίλτρα νερού της Aqua Life είναι BPA Free. Επίσης δεν είναι τυχαίο που όλες οι σύγχρονες εγκαταστάσεις στο δίκτυο νερού γίνεται με πλαστικούς σωλήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και τα ανοξείδωτα φίλτρα έχουν σωληνάκια-διανομείς του νερού από πλαστικό. Επίσης ακόμα και οι ανοξείδωτοι χάλυβες μπορούν να σκουριάσουν. Η διάβρωση των ανοξείδωτων χαλύβων συμβαίνει κατά πολλούς τρόπους. Ωστόσο είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί η διάβρωση.

12. Ποια φίλτρα νερού είναι ιδανικά για βρόχινο νερό ;

Το βρόχινο νερό δεν είναι ιδανικό για πόσιμο νερό καθώς έχει χαμηλό PH και δεν έχει δεχθεί απολύμανση με κάποια μέθοδος όπως το χλώριο. Παρ' όλα αυτά αν πίνουμε βρόχινο νερό με ή χωρίς απολύμανση (προτείνεται μόνο με χλωρίωση) το φίλτρο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι ή αντίστροφη ώσμωση με εμπλουτισμό μετάλλων (κυρίως αν δεν υπάρχει απολύμανση).

13. Το φίλτρο νερού κεντρικής παροχής είναι ασφαλή και απαραίτητα ;

Τα φίλτρα νερού κεντρικής παροχής είναι όχι μόνο ασφαλή, αλλά και απαραίτητα σε κάθε σπίτι και αυτό γιατί μας προφυλάσσουν από τα άλατα του νερού ( Ιόντα ασβεστίου και Μαγνησίου ) που είναι ο λόγος που βουλώνουν οι σωληνώσεις αλλά και καταστρέφονται τα πλυντήρια, οι θερμοσίφωνες, οι ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Επίσης διατηρούν καθαρό το δίκτυο από τα ιζήματα, τον σίδηρο, το χώμα και γενικότερα διατηρείτε καθαρό το δίκτυο διανομής του νερού. Η απουσία χλωρίου από το δίκτυο του νερού δεν έχει καμία αρνητική επίδραση αφού το νερό είναι καθαρό και τρεχούμενο. Ο καθοριστικός λόγος που τα φίλτρα κεντρικής παροχής είναι απαραίτητα, είναι η κατακράτηση που κάνουν στο χλώριο, με ποσοστό κατακράτησης που φθάνει το 100% , καθώς το χλώριο αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό στιγμιαία και αφομοιώνεται πολλαπλάσια φορές περισσότερο με την εισπνοή μέσω των υδρατμών καθώς και από το δέρμα στιγμιαία.

14. Το φιλτραρισμένο νερό είναι ιδανικό για το μπάνιο ;

Το φιλτραρισμένο νερό είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό για το μπάνιο, καθώς το καθαρό νερό χωρίς χλώριο και βαρέα μέταλλα, ελαφρύ χωρίς άλατα, αναζωογονεί τα μαλλιά δίνοντας περισσότερο όγκο και λάμψη, αναζωογονεί το δέρμα και μας προστατεύει από ξηροδερμία αλλά και από την αφομοίωση βλαβερών στοιχείων όπως το χλώριο. Ωστόσο το μαλακό νερό με λίγα άλατα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο σαπουνάδα στο νερό, χρησιμοποιώντας λιγότερη ποσότητα στο αφρόλουτρο και στο σαμπουάν.

ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟΗ εταιρία μας εξειδικεύεται στο χώρο των συστημάτων φίλτρανσης νερού.Διαθέτει συστήματα φίλτρανσης οικιακής χρήσης καθώς και εξοπλισμό που έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει επαγγελματικές μονάδες.

Πληροφοριες Επικοινωνιας

 • Σταμαθιουδάκη 44 Ρέθυμνο
 • info@milonakis.net
 • Τηλ: +30 28310 42834

Newsletter

Scroll to Top